Hallshuk idag


Idag är Hallshuk en utpräglad sommarbygd, knappt 10 personer bor här året runt. Sommartid fylls samhället av sommarstugeägare, besökare och turister.

Havet har en stor inverkan på klimatet i Hallshuk. Somrarna är relativt svala men soliga och torra, vintrarna är milda. Blåser kraftigt gör det ofta vid alla årstider.

Några yrkesfiskare finns inte längre kvar i Hallshuk, enstaka bybor fiskar dock fortfarande till husbehov.

Fiskelägesförening är sedan 2024 ägare av hamnen och ser till att den hålls i ett gott skick. Vädret sliter hårt på hamnen vintertid och den måste ofta renoveras, gräset i gistgarden ska klippas och sly ska hållas undan.

I hamnen finns ett litet museum med fiskeredskap från förr.

Det är Hallshukbon och fiskarsonen Lars-Ove Lundberg † som har samlat gamla fiskeredskap, bilder, tidningsurklipp m m som han ville spara för eftervärlden.

En strid ström av turister och gotlänningar besöker Hallshuk sommartid. Kaffekorg på hamnberget vid solnedgången är en klassiker. Promenader på hamnberget eller fossilplockning på de långa stränderna är högtidsstunder för många.
Dykarna upptäcker det vackra undervattenslandskapet.

Det vackra kapellet är välbesökt. Högmässa firas här flera gånger per år och sommartid drar ett flertal musikgudstjänster stor publik. Kapellet är också populärt som dop- och bröllopskyrka.

Många njuter dock bara av den fina utsikten mot horisonten där blått hav möter blå himmel.

Havet, himlen och det mäktiga hamnberget lockar många konstnärer till Hallshuk.