Hem Förr och nu Fisket Kapellet Hamnen Fyrar och lotsar Vägar Naturen

-  Vingården

Vinhuset Halls Huk


Druvorna skördas
Karg och stenig mark

Förutsättningarna för vinodling i Hallhuk är goda: Jorden är karg och stenig men väldränerad och kalkrik. När solen skiner, och det gör den ofta på sommaren i Hallshuk, fylls varenda sten med solenergi, stenen håller sedan kvar fukt och värme. Att havet är så nära är också en fördel, havet fungerar som en värmereservoar och motverkar frostnätter och gör höstarna förhållandevis varma.

Johan Rudling etablerade sig som vinodlare i Hallshuk sedan han 1998 köpt sin gård med tillhörande 20 hektar mark.

Mikroklimat

Nu växer här 1500 vinstockar. För att utnyttja mikroklimatet använder man sig av en låg uppbindning och vinet mognar på 20 till 30 cm höjd. I medelhavets vingårdar hänger druvorna högt upp - det blir för varmt att ha druvorna nära marken. Det tar hundra dagar för druvorna att mogna. Blomningen sker i slutet av juni och i början av juli. I mitten av oktober skördar man.


... och i sitt vineri

Johan Rudling på sin traktor ...
Vineriet

I gårdens gamla utbyggda brygghus ligger själva vineriet och en vinkällare. Vinet lagras på ekfat tillverkade av gotlandsek från Stenkyrka.

Blå och gröna druvor

Johan Rudling odlar de blå druvorna Rondo, Regent och Léon-Millot, därtill odlar han två gröna sorter vid namn Solaris och Siegerrebe. Vinhuset gör ungefär 70 procent röda viner och 30 procent vita viner.

OBS! Verksamheten på vingården
ligger för tillfället nere!