Hem Förr och nu Fisket Kapellet Hamnen Fyrar och lotsar Vägar Naturen

-  Fiskförsäljningen

Fiskförsäljningen

Försäljning av fisk

När fiskarna kommit i land från nattens fiskefärd så bar man upp garnen till gistrummet i garngården. Där plockade man av fisken från garnen och sorterade upp den, dels till försäljning men man plockade även undan den del av fångsten som skulle saltas in. Därefter skulle garnen redas ut och hängas upp till tork. När arbetet i garngården var klart gällde det för fiskaren att snabbt komma iväg och sälja sin fångst för att få den inkomst man skulle leva av.

Försäljning med cykel

Elof Olofsson

Gunnar Norman

En del av fisken som fångades vid Hallshuk såldes av fiskarna från cykel. Man utrustade cykeln med en stabil låda som man monterade fast på pakethållaren, man hade även med sig bessman och en liten håv som man vägde upp fisken i. I regel sålde man strömming och hade med sig cirka 40-50 kg. Man började försäljningen så fort man hade kunder och försäljningsområdet sträckte sig så långt som till Lärbro och Tingstäde. När fiskaren kom hem hade han haft en mycket lång och arbetsam arbetsdag. Fiskare som sålde mycket fisk från cykel var Elof Olofsson, kyrkvärd vid kapellet och Harry Friberg, som var hamnfogde och eldsjäl för byggande av fiskehamn vid Hallshuk.

Försäljning från hästskjuts

Från Hallshuk såldes en del av fisken med hästskjuts. Försäljningsområdet sträckte sig från Hallshuk och ända ner till Hejnum och Lokrume. På Hallshuk var det flera fiskare som hade ladugård och hästar. Hos fiskarna Harry Friberg, Gunnar Norman och John Pettersson fanns två hästar på varje fiskargård. En del fiskargårdar hade ardennerhästar, men en några hade varmblod som var snabba vid förflyttning så att man tidigt kom fram till försäljningsområdet. När försäljningen skedde med hästskjuts sålde man färsk fisk men också saltströmming som levererades i träkaggar.

Fiskförsäljning med bil

Fiskarna Gunnar Norman och Karl Hansson köpte år 1924-25 varsin bil som de åkte runt och sålde fisk med. Enligt Karl Hansson trodde folk inte att de var riktigt kloka. Att sälja fisk från bil kunde väl aldrig löna sig, men försäljningen gick bra och det dröjde inte länge förrän det fanns flera fiskare på Hallshuk som köpte bil och sålde fisk från sina bilar.